Sociale veiligheid is voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een belangrijk onderwerp waar de ambtelijke leiding zich intensief mee bemoeit. We weten uit ons eigen medewerkersbelevingsonderzoek dat op verschillende plaatsen in de organisatie extra aandacht voor sociale veiligheid nodig is. Dat zien we in de bevindingen van FNV ook bevestigd. De uitkomsten van het FNV-onderzoek bieden ons daarmee extra en heel waardevolle inzichten in de manier waarop we als organisatie met dit thema om moeten gaan. Die inzichten en aanbevelingen gaan we benutten, bovenop alle inspanningen die we al doen.
Want het staat voorop dat voor grensoverschrijdend gedrag in onze organisatie geen plek is. Waar dat nog voorkomt pakken we het aan. De spiegel die de 1100 collega’s, die FNV-enquete hebben ingevuld, ons voorhouden, is daarbij een extra aansporing en biedt waardevolle handvatten om onze aanpak aan te scherpen. Wij streven immers naar een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gelijkwaardig behandeld voelt.
Aanbevelingen
FNV doet 10 aanbevelingen. We komen zo snel mogelijk met een inhoudelijke reactie op die aanbevelingen, maar voor een aantal van de aanbevelingen geldt dat we er al mee aan de slag waren. Zo start in 2025 een verplicht leertraject voor leidinggevenden, ook voor de ambtelijke leiding. Ook kunnen we aantal aanbevelingen direct overnemen. We staan open voor overleg met FNV over hoe we de sociale veiligheid op de werkvloer verder kunnen verbeteren. De bewindslieden en ambtelijke leiding hebben de afgelopen periode in verschillende samenstelling en op verschillende momenten gesprekken gevoerd met collega’s over het klimaat op de werkvloer. Die gesprekken blijven we ook dit jaar voortzetten.