Met deze uitspraak van de rechter is er, na een beroepsprocedure van zeven jaar, een einduitspraak over het project ViA15, die de bereikbaarheid in de regio Arnhem-Nijmegen en de verbinding tussen de haven van Rotterdam en Duitsland verbetert.
Goed nieuws
De uitspraak is goed nieuws voor de bereikbaarheid in de regio Arnhem-Nijmegen, waar de verbreding van de A12, verbreding van de A15 en het doortrekken van de A15 op de a12 de drukte op het onderliggend wegennet zal verlichten. Daarnaast zorgt dit ook voor een betere verbinding tussen de haven van Rotterdam en Duitsland, waardoor het goederenvervoer tussen Rotterdam, Duitsland en achterliggende landen een stukje versnelt.
Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat: “Ik vind het fantastisch nieuws en ben blij dat na een procedure van 7,5 jaar er nu duidelijkheid is. De A15 en A12 zijn drukke wegen en de regio is er dan ook enorm bij gebaat dat we dit project kunnen uitvoeren. Weggebruikers in de regio Arnhem-Nijmegen straks weer kunnen doorrijden.”
Gelders gedeputeerde bereikbaarheid, Klaas Ruitenberg: “Blij dat we nu verder kunnen, want de doorgetrokken A15 en verbreding van de A12 zijn hard nodig om het verkeer veiliger te maken, files te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat is goed voor de Gelderlanders, de regionale economie én de nationale economie.”
Procedure
De beroepsprocedure startte met het tracébesluit uit 2017. De beroepsprocedure bij de Raad van State heeft zo’n zeven jaar geduurd. Nu is er voor alle partijen duidelijkheid. De afgelopen jaren stond de beroepsprocedure voornamelijk in het teken van effecten van stikstofdepositie; de manier van berekenen van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden en de manier waarop mogelijke schade aan deze natuurgebieden kon worden voorkomen. In drie tussenuitspraken van de Raad van State kreeg het ministerie de opdracht het besluit nader te motiveren dan wel te wijzigen en kregen appellanten de mogelijkheid daar vervolgens op te reageren. Met de uitspraak van vandaag is de procedure afgerond.
Uitvoering
De daadwerkelijke uitvoering van het project vraagt een zorgvuldige voorbereiding. Door de lange duur van de beroepsprocedure bij de Raad van State is de projectorganisatie afgebouwd nadat alle voorbereidende werkzaamheden aan het Tracé waren afgerond. Deze projectorganisatie moet, door Rijkswaterstaat en door de aannemer, weer worden opgebouwd, er moeten nieuwe afspraken worden gemaakt met bijbehorende nieuwe planning.
Noot voor de redactie:
Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Everdien Gunsing, woordvoerder voor de provincie Gelderland: 06-52801019 of e.gunsing@gelderland.nl
Inge Rijgersberg, woordvoerder voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: 06-33954426 of inge.rijgersberg@minienw.nl